Är ditt datorspelande OK?

Quiz-ikonSvara på tolv frågor så vet du om det är grönt.

Blir du rastlös, irriterad, deppig, lättretlig eller vresig om du inte får spela dataspel?
Ditt fokus är på datorspel. Du tänker på spel när du inte spelar, pratar om spel, läser om spel eller ser filmer om spel.

Klicka det som gäller dig.
Har du allvarliga konflikter med familj och vänner orsakade av spelandet. Det kan vara bråk om middagstider, ansvar för studierna eller sovtider.
Du gör inte läxorna ordentligt, ligger efter med inlämningsuppgifter, missar prov och får sämre betyg än du borde. Du har hög frånvaro och riskerar att bli uppsagd från ditt jobb eller din praktikplats.
Du ljuger om när och hur ofta du spelar för att lugna din familj och dina vänner. Du vill inte erkänna för dig själv hur mycket du spelar.
Du har tappat lusten för för gamla fritidsintressen och vänner. Du slutar sporta eller hoppar av andra fritidsaktiviteter. Utanför skolan tillbringas större delen av tiden åt dataspel. Du spelar hellre än träffar vänner och bekanta.
Du har inte riktigt koll på ditt spelande. Det blir mer spel än planerat. Om du försöker minska ditt spelande får du återfall i ditt gamla spelmönster .
Du har en rubbad dygnsrytm, där du är uppe på nätterna och sover på dagarna. Du har svårt att komma upp på morgonen och har kanske svårt att somna när du väl går och lägger dig. Du är trött och somnar i skolan.
Du försummar din personliga hygien.
Du har ryggsmärtor, värk i nacken, huvudvärk, torra ögon, dålig blodcirkulation eller andra krämpor som kommer sig av att du sitter mycket stilla, gör monotona rörelser eller spänner dig.
Du har fått en försämrad hälsa och kondition på grund av att du rör dig för lite och är för mycket inomhus.
Du har utvecklat en kriminell sida som yttrar sig i att du lånar pengar, stjäl eller använder dina föräldrars betalkort utan att de vet om det.

KlickaSkicka in för att se ditt resultat- 

Det här är inte en diagnos och testet gör inte anspråk på vetenskaplighet.

Grön zon 

Grön zon betyder att det verkar helt OK enligt vårt test.

Gul zon

Gul zon betyder att du gett svar som tyder på att det kan finnas en problematik i ditt datorspelande eller att det finns risk för att du får problem i framtiden. Du vet bäst själv hur det ligger till så du är bäst lämpad att bestämma om det är något du behöver ändra på. Om du behöver hjälp finns det flera sätt Ett kan vara att läsa sidan Hjälp att hantera ett datorberoende.

Röd zon

Röd zon betyder att du svarat så att det finns starkare skäl att misstänka ett datorspelsberoende. Om det är så bör du fundera över hur du kan ändra ditt beteende. Ta gärna hjälp av elevhälsoteamet på din skola.

Läs mer om zonerna här.