Tecken på datorspelsberoende

Här är några saker som visar på risk för datorspelsberoende.500px-Vg_icon.svg

 1. Abstinens

Du blir rastlös, irriterad, deppig, lättretlig eller vresig om du inte får spela dataspel.

 1. Besatthet

Ditt fokus är på dataspel. Du tänker på spel när du inte spelar, pratar om spel, läser om spel eller ser filmer om spel.

 1. Konflikter

Du har allvarliga konflikter med familj och vänner orsakade av spelandet. Det kan vara bråk om middagstider, ansvar för studierna eller sovtider.

 1. Skolarbetet

Du gör inte läxorna ordentligt, ligger efter med inlämningsuppgifter, missar prov och får sämre betyg än du borde. Du har hög frånvaro och riskerar att bli uppsagd från ditt jobb eller din praktikplats.

 1. Osanning

Du ljuger om när och hur ofta du spelar för att lugna din familj och dina vänner. Du vill inte erkänna för dig själv hur mycket du spelar.

 1. Socialt

Du har tappat lusten för för gamla fritidsintressen och vänner.

Du slutar sporta eller hoppar av andra fritidsaktiviteter. Utanför skolan tillbringas större delen av tiden åt dataspel. Du spelar hellre än träffar vänner och bekanta.

 1. Självkontroll

Du har inte riktigt koll på ditt spelande. Det blir mer spel än planerat. Om du försöker minska ditt spelande får du återfall i ditt gamla spelmönster .

 1. Sömn

Du har en rubbad dygnsrytm, där du är uppe på nätterna och sover på dagarna. Du har svårt att komma upp på morgonen och har kanske svårt att somna när du väl går och lägger dig. Du ärr trött och somnar i skolan

 1. Hygien

Du försummar din personlig hygien.

 1. Fysiska symptom

Du har ryggsmärtor, värk i nacken, huvudvärk, torra ögon, dålig blodcirkulation eller andra krämpor som kommer sig av att du sitter mycket stilla, gör monotona rörelser eller spänner dig.

 1. Hälsa

Du har fått en försämrad hälsa och kondition på grund av att du rör dig för lite och är för mycket inomhus.

 1. Lagen

Du har utvecklat en kriminell sida som yttrar sig i att du lånar pengar, stjäl eller använder dina föräldrars betalkort utan att de vet om det.

Delar av listan är en omarbetning av innehåll på spelfritt.se.

En tolkningsfråga

Några av symptomen ovan är ganska allvarliga och extrema. De finns med i vårt test för att visa på spännvidden i problematiken och för att du ska få tänka till. Även om du inte klassar dig som datorspelsberoende kanske du ändå vill modifiera ditt spelande och ändra ditt beteende så att så att allt i livet funkar och du kan spela med  gott samvete.

Inte en sjukdom

Datorspelsmissbruk ingår inte som en diagnos i det internationella systemet för klassificering av sjukdomar och hälsoproblem. Men symtomen på överanvändning av datorspel liknar andra psykologiska beroenden exempelvis narkotikamissbruk.

Du kan läsa mer på Wikipedia.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *