Hjälp att hantera ett databeroende

Du anar kanske att du spelar lite för mycket men det är ingen kris. Då behöver du inte sluta spela helt. Men tänk efter, vad finns det för andra saker som du gillar att göra som du inte gör längre? Börja med det igen. Du kanske sportade mer förut eller hängde mer med kompisarna. Ge detta högre prioritet än spelandet. OM du har skolarbete som du ligger efter med är det bättre om du pluggar först och spelar sen. Det finns ett talesätt – Eat the frog first. Gör det som du inte gillar men måste göra först. Sedan kan du göra det som du måste och också gillar. Därefter är du mer eller mindre fri att göra vad du vill.

Om du lätt blir distraherad när du faktiskt vill jobba: Self Control är ett gratis open source-program för Mac där du blockerar allt som distraherar dig. Kvar finns bara de applikationer som du jobbar i. Du bestämmer själv hur länge det ska gälla och när du väl startat Self Control finns det inget som kan komma runt det. Jag har provat det och det fungerar fint. Telefonen måste du stänga av själv.

Du som kör Windows kan pröva FocalFilter men det har vi själva ingen erfarenhet av.

En lista på program

  • Self Control – Blockerar applikationer på din Mac
  • RealizD – App för iPhone som mäter hur ofta du använder mobilen
  • QualityTime – App för att mäta hur du använder din Androidtelefon

Det finns många andra program som är värda att testa. Här är en lista på tio stycken.

Nackademin delar med sig av script som hjälper dig att komma i flow och koda (eller plugga) på code.mode. Där hittar du färdiga script som du kan testa och utveckla vidare om du vill. Scripten fungerar för Windows eller OS X.Exempelvis finns computer_says_no som talar om för di när produktiviteten sjunker för att du till exempel glider in på Youtube eller Reddit för ofta.

Professionell hjälp

Om du verkligen ligger risigt till kanske du behöver hjälp av proffs. Här är några länkar som kan vara nyttiga:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *