Inget Dreamhack

DreamHack Summer 2015 Cosplay Show

Jag hade tänkt besöka Dreamhack i Stockholm för att träffa och intervjua gamers. jag mejlade och bad om ackreditering för att komma in gratis. Jag är ju inte journalist men förklarade att vi på tankesatt skriver om hur man undviker riskerna med spelande och datorspelsberoende.

Svaret blev nej med motiveringen att vi inte är press. Det är helt ok. De får ju göra som de vill.

Jag frågade ändå så här

Vi är inte press. vi verkar för ett tryggt datorspelande. Vi vill uppmärksamma problemet med datorspelsberoende. Målgrupperna är gamers, föräldrar och lärare. Vi hade tänkt intervjua några gamers om deras syn på riskerna med datorspelande och genomföra en mindre frågeundersökning.

Min erfarenhet som lärare är att det finns ett litet problem med datorspelsberoende men det är svårt att uppskatta hur stort det är. Jag skulle vilja passa på att fråga dig som är i branschen:
Tycker du att det finns ett problem med datorspelsberoende bland svenska gamers?
Om ja, ovan:
Hur stort uppskattar du i så fall problemet vara?
Finns det något som spelindustrin kan göra för att minska problemet?

Jag hoppades få reda på deras syn. Kanske få igång en diskussion och lära mig mer. Det här svaret fick jag:

DreamHack följer debatten och undersökningar gällande detta och jobbar eller har jobbat med bland annat Dataspelsbranchen, Statens Medieråd, Friends, Rädda barnen, BRIS mfl med denna typer av frågor.

Svar av Fredrik Nyström, pressansvarig på Dreamhack.

Det låter bra men jag förstår att Fredrik inte hinner ge ett detaljerat svar så jag googlade litet. med alla dessa samarbeten borde de ge spår på nätet. Med sökorden Dreamhack och spelberoende fick jag en del träffar på artiklar som var kritiska till datorspelande men inget där företrädare för Dreamhack uttalar sig. Nog kunde man väl önska sig att de engagerade sig litet mer i frågan.

Hur är det då med branschorganisationen Dataspelsbranschen? Med sökorden dataspelsbranschen och spelberoende fick jag inga relevanta träffar men väl en del annat intressant:

Level 7: Spelberoende igen

Kompisar skapar spelberoende | Kultur | SvD

Många är spelberoende – Nyheter – www.na.se

Spelberoende | icecrown

Dataspelsbranschens hemsida hade vid mitt besök kraschat.

Skärmavbild 2015-09-24 kl. 23.53.24

 

 

 

Posted in Datorspelsberoende, Om tankesatt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *