Prokrastinering – förstå ditt databeroende

By Original: Cpl. Megan L. Stiner. Later edits:Solitude at en.wikipedia [Public domain], via Wikimedia CommonsHänder det att du ska göra något viktigt men börjar surfa istället. Du kanske tänker att – jag ska bara kolla det här först, och sen upptäcker du att det har gått flera timmar.

Du har säkert en bra plan för hur du ska plugga och hinna med det som är viktigt och roligt. Det svåra är att genomföra det man planerat.

Det här kallas prokrastinering.

Wikipedia förklarar så här: uppskjutarbeteende innebär inom kognitiv beteendeterapi (KBT) vanemässig och kontraproduktiv senareläggning, förhalning eller undvikande av planerade handlingar, beslut och arbetsuppgifter, trots vetskap om att det kan leda till negativa konsekvenser.

 

 

Alltså att man undviker att göra det man ska fast man vet att det får negativa konsekvenser.

Det är så uppenbart dumt att prokrastinera men ändå gör vi det. Alla gör det nog mer eller mindre men de som är framgångsrika prokrastinerar mindre.

Du skulle kunna sluta läsa nu och helt enkelt bestämma dig för att inte prokratinera mer men det är inte så enkelt. Dagens samhälle med internet, mobiler, paddor och allt du hittar där innhåller fler distraktioner än nånsin. Det är en enorm godisbutik för den som är godisberoende.

Här kommer ett verkligt bra lästips om du vill förstå och komma ur ditt prokrastinerande:

Why Procrastinators Procrastinate, av Tim Urban på Wait But Why.

Läs också Tims beskrivning av hur han prokrastinerade sig genom college och in i arbetslivet. Där finns fler värdefulla tips:

The Procrastination Matrix

Posted in Datorspelsberoende, Hjärnan, Utveckla sig själv.

One Comment

  1. Wait But Why är en intressant blogg med långa artiklar om intressanta ämnen. Jag hittade många spännande artiklar om artificiell intelligens och liv i universum. Tim Urban skriver initierat men en smula pratigt. Extra trovärdigt att han som själv prokratinerar skriver om hur man klarar sig trots detta.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *