Recension – Föräldrar och e-sport

Skärmavbild 2016-08-17 kl. 18.27.59

Föräldrar och e-sport – Att vara förälder till en e-sportare är en bok från Sverok och Respect All, Compete!

Läs boken här. Det är en bok med ett tydligt syfte att lära föräldrar vad e-sport är så att de kan stötta sina barn.

Många föräldrar har väldigt lite kunskap eller insyn i hur ungdomars e-sportande ser ut. Det är ett problem eftersom distansen mellan föräldrar och
ungdomar när det gäller spelen skapar svårigheter att kommunicera kring dem och begränsar möjligheten för föräldrar att stötta och hjälpa till att skapa positiva mönster.

Jag tycker det är bra att den här boken finns. Visserligen påtalar vi på tankesatt.se ofta att det finns risker med datorspelande och att det kan gå ut över skolarbete eller jobb. Men det är viktigt med förståelse och dialog.
 Skärmavbild 2016-08-17 kl. 18.28.15
Om du visar uppskattning och nyfikenhet för deras engagemang så ökar chanserna till en konstruktiv dialog kring spelen otroligt mycket.
Många konflikter kring datorspelande bottnar i okunskap. Typiska problem och konfliktområden rör att passa tider för måltider och vila.
Kunskap om matchernas längd och en konstruktiv dialog kring till exempel tider för middag gör att ni slipper många av konflikterna som annars kan uppstå. Ett förslag är att sätta en sista tid för när matchen får starta – till exempel 45 minuter innan det är matdags.
Det är viktigt att fler vuxna har insyn och närvaro i e-sportens värld. Tonen spelare emellan är inte alltid den hjärtligaste. Det finns problem med grovt eller sexistiskt språk och då behövs vuxna som hjälper till med att sätta gränser.
Om du som vuxen ser eller hör exkluderande beteenden i chatten – ta upp det! På samma sätt som du hade tagit upp om ditt barn sagt något elakt till en motståndare i till exempel en fotbollsmatch. Om vi tillsammans visar att hatspråk inte är en naturlig del av e-sporten åstadkommer vi snart en förändring.
Avsändarna vill att e-sporten ska få samma status som annat sportande. Genom att vuxna tar e-sporten på allvar hoppas man att ungdomarna kommer att dela med sig mer av sina erfarenheter och bjuda in till dialog.
Att sälja fika på en idrottsmatch eller fixa kläderna till en dansuppvisning är lika uppskattat som när du hjälper till med att frakta datorer och skärmar till LANet eller bär stolar och bord för att hjälpa till att sätta upp allt. Om ditt barn själv vill arrangera ett evenemang så kan du t.ex. hjälpa till med att hitta lämpliga lokaler att ha arrangemanget i, erbjuda dig att hålla i cafédelen, ta kontakt med föreningar och studieförbund som skulle kunna hjälpa till och skjutsa ungdomar och datorer. Fråga ditt barn vad hen skulle vilja ha hjälp med, visa att du tar hens spelande på allvar och vill stötta det på de sätt du kan.
Vi har anordnat LAN på vår skola tidigare men senaste året har det inte blivit av på grund av att vi inte har haft nog med engagerade lärare som kan finnas med under LANet. Det känns lite dumt att vi inte tänkte på att utnyttja den resurs som föräldrarna utgör. I år ska vi prata om datorspelande på föräldramötet.  Jag skulle gärna se att vi engagerar föräldrar till ett LAN nu i höst.
Du kan läsa mer om boken och avsändarna på sajten E-sportförälder.
Posted in Datorspelsberoende.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *