Skärmtid är ett ointressant begrepp

Elza Dunkels sammanfattar den senaste debatten om skärmtid i sin blogg. Som vanligt är det moralpanik över ny teknik i ena lägret och få med kunskap i det andra. Hon beskriver vikten av att  stå upp för våra unga.

Det kan tyckas som att de här märkliga vuxna som är rädda för skärmar är rätt många men så är det knappast. De är för det första en utdöende art eftersom de stretar emot en utveckling de inte kan stoppa. För det andra är det en lättare ståndpunkt att ta och därför hörs de mer. Det är svårare att stå upp och försvara sitt barns skärmtid eftersom det finns såna moraliska och känslomässiga dimensioner på frågan. Därför tror jag att det är viktigt att dra lans för ungas (och föräldrars) rättigheter och inte bidra till den vidriga, moraliserande bild av unga som pumpas ut av såna som psykologen och barnläkaren.

På SVT Opinion sammanfattar hon det på ett sätt som jag instämmer i till fullo.

Forskning visar dessutom att tid inte är någon bra indikator på hur barn påverkas av skärmanvändning. Studier har visat att vad vi gör vid en skärm är viktigare än hur länge vi gör det.

Det är vad vi gör vid skärmen som är det viktiga.

Posted in Datorspelsberoende.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *