Vem bryr sig?

Vilka bryr sig om datorspelsberoendet?

Det finns några fler än tankesatt.se som engagerar sig i frågan om datorspelsberoende. Det kan vara föräldrar, myndigheter, terapeuter, ideella organisationer, vården. Nedan följer en lista med (exempel på) aktörer.

Skolan och datorspelsbranschen kunde man förvänta sig intresse och engagemang ifrån men det verkar inte vara fallet ännu. De kommer inte upp i min sökning i alla fal. Vi jobbar på öka deras intresse för vad vi gör.

Aktörer

Dataspelsakuten erbjuder utbildning, utryckningar, samtalsterapi och mycket mer. Systerorganisation till Internetakuten nedan. Hemsidan har mycket information.

Game Over Linköping är ett behandlingshem utanför Linköping. Spelberoende och datorspelberoende. KBT.

Internetakuten erbjuder föreläsningar och utbildningar samt i vissa fall terapi. De har ett test för datorspelsmissbrukare och Patrik Wincent och Fresh Eye har gett ut boken ”När vi släpper kontrollen”.

Logopeditjänst har en flik som behandlar datorspelsberoende och ett självtest med ungefär samma frågor som jag har. Texten varnar ganska onyanserat för farorna med datorspel för att sedan blanda in spel om pengar på ett ologiskt sätt.

Magnus Callmyr verkar ha mycket erfarenhet om beroendeproblematik och har bloggat några gånger om datorspelsberoende senast 7 augusti 2012, Kan man bli beroende av datorspel? Finns datorspelsberoende?

Mobilberoende.se. De har ett bra test av mobilberoende

Selfcontrol.nu är ”en informationssajt om datorspelsberoende och en resurs för dig som vill uppnå självkontroll i ditt datorspelande”.  Grundad av personer som drabbats av spelberoende och de planerar ett forum. Sajten består nu av ett mindra antal statiska sidor.

Spelberoendes riksförbund är en partipolitisk och religiöst obunden sammanslutning av föreningar
för spelberoende och anhöriga som vill verka för att förebygga och avhjälpa spelberoende. De är främst inriktade på spelmissbruk. De har verksamhet i flera städer och ordnar regelbundna träffa i självhjälpsgrupper. Finns på Facebook.

Spelforskning.se har inte som uppdrag att forska om datorspelsberoende men skriver en nyanserad artikel med referenser.

Spelfritt.se, av Sven Rollenhagen som driver stiftelsen Ungdomsvård.

Stödlinjen drivs på uppdrag av Folkhälsoinstitutet och sysslar inte heller med datorspelsberoende.

tankesatt.se riktar sig mot datorspelarna själva och erbjuder självhjälp på nätet för dem som befinner sig i riskzonen. I allvarliga fall hänvisar vi vidare. Det är här du är nu –tankesatt.se

TiA, Theory in Action på FB finns också op sidan Dataspelsmissbruk. De skriver på Om-sidan: ”Vi vill nå de personer som på grund av sitt överdrivna dataspelande och datorsittande försummar sin skolgång, arbete, sitt sociala liv, sin psykiska och fysiska hälsa och hamnar i ett utanförskap både i skolan, på arbetet och i hemmet.”.

Ungdomar.se skriver lite om datorspelsberoende i sitt forum.

Uppstaser.se hittade fem uppsatser där ordet datorspelsberoende ingick. Ingen av uppsatserna verkade såpas relevant att jag läste mer än abstract.

Mer att titta på

Computer Addiction Services

Smith and Jones clinic

Tonåring tvångsvårdas mot datorspel, Expressen, 20 november 2007.

Referenser

Här finns referenser till vetenskapliga artiklar.

 

 

Posted in Datorspelsberoende, Om tankesatt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *